Zangeres

Stéphanie Héman studeerde Klassiek Zang bij Charlotte Margiono aan het Conservatorium van Utrecht. Zij vervolgde haar opleiding bij Claudia Patacca aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle. Hier werkte zij o.a. met docenten Elena Vink, Harry van Berne en Marjan Kuiper. Zij volgde masterclasses van Alexander Oliver, Frans Ehlhart, Thomas Oliemans, Margreet Honig, Marien van Nieukerken en Anne Klare. Daarnaast heeft zij een Minor Koordirectie bij Klaas Stok afgerond. In februari 2016 is zij afgestudeerd aan ArtEZ voor haar Bachelor Klassiek Zang.

Haar passie voor zingen begon op de Kathedrale Koorschool van Utrecht, waarna zij tijdens haar middelbareschooltijd bij het Kathedrale Koor o.l.v. Gerard Beemster bleef zingen.

Opgegroeid in de korenwereld ligt hier nog altijd haar hart. Zo zong ze projecten bij het Nederlands Studenten Kamerkoor o.l.v. Maria van Nieukerken, de Utrechtse Studenten Cantorij o.l.v. Fokko Oldenhuis en Concerto Cherise o.l.v. Manoj Kamps. Bij deze koren heeft zij als soliste de Krönungsmesse en de Mis in c-klein van Mozart, Misa Criolla van Ariel Ramírez en Butterfly Dreams van John Tavener gezongen. In maart 2014 liep zij stage bij het Groot Omroepkoor. Met hen voerde zij o.l.v. Markus Stenz de schitterende St. Luke Passion van James MacMillan uit in het Concertgebouw.

Tijdens haar opleiding aan de Conservatoria in Utrecht en Zwolle heeft zij o.a. de Derde Dame in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart, de Elf in ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Mendelssohn en verschillende Bachcantates gezongen.

Stéphanie heeft veel samengewerkt met dirigent Wouter Verhage. In 2009 was zij bij hem de soliste in de ‘Chichester Psalms’ van Leonard Bernstein bij de de Voorburgse Oratorium Vereniging en in 2014 in het ‘Dixit Dominus’ van Händel bij het Leids Cantate Consort. Ook werkte zij al eerder samen met Marion Bluthard. Onder haar leiding zong zij solopartijen in missen van o.a. Mozart, Haydn en Marc-Antoine Charpentier en in 2016 Mirjam in Mirjams Siegesgesang van Schubert bij Toonkunst Bussum.

Tijdens haar muzikale carrière zong Stéphanie meerder malen voor het Koninklijk huis. De laatste keer was voor Koning Willem-Alexander tijdens de opening van het Akoesticum in Ede in januari 2016.

Na haar afstuderen zong Stéphanie in december 2016 de tweede  sopraan partij in de Hohe Messe van Bach bij het Dudok Ensemble onder leiding van Edward Caswell.

Daarnaast zong zij in maart van 2017 de rol van Dido in Dido & Aeneas van Henry Purcell. Dit project was een samenwerking tussen het Ensemble Illustre o.l.v. Ardaan Dercksen en het Kunstorkest o.l.v. Hans Lub.

Opgegroeid in de korenwereld ligt hier nog altijd haar hart en tegenwoordig staat Stéphanie ook vóór het koor. Zo dirigeert zij de koren A-Do-Re, Ariënza, Concordia en Rana Ridibunda, ieder met hun eigen stijl en streven.

Stéphanie vind het overdragen van haar passie voor muziek erg belangrijk en geeft aan een tiental leerlingen privézangles.

De afgelopen jaren bestaan haar solo-optredens voornamelijk uit het geven van huiskamerconcerten en het zingen op bruiloften en begrafenissen. Daarnaast wordt zij tijdens de hoogtijdagen met Kerst- en Paasvieringen vaak gevraagd als solist. Zij volgt nu iets meer dan een jaar zanglessen bij Klaartje van Veldhoven en samen werken ze toe naar een nieuw doel: Zingen bij één van de professionele koren in Nederland.

Deze tekst is tevens te gebruiken als Curriculum Vitae in bijvoorbeeld programmaboekjes van concerten of op websites van koren waar ik als soliste zang.