Zangdocent

Wat voor mij het lesgeven zo bijzonder maakt is dat iedereen een eigen stem heeft met zijn unieke klank. Ik geloof dat iedereen die wil zingen, kan leren zingen! Dat kan op jonge leeftijd al zijn of wanneer je wat ouder bent. Het belangrijkste is om je eigen stem te ontdekken en deze te ontwikkelen op een manier die het beste bij jou past. Het mooie aan de stem vind ik dat je je eigen instrument bent. De stem is een deel van jou en dit maakt het beheersen van dit instrument zo persoonlijk. Er valt voortdurend van alles aan te ontdekken, omdat je groeit, je jezelf ontwikkelt en ouder wordt. Wanneer je bent vastgelopen met zingen, kunnen we samen kijken naar de mogelijke oorzaken. Ik help je graag om samen met mij dit nieuwe pad te ontdekken naar een vrijere manier van zingen. Hierdoor keert het plezier in het zingen weer terug. Dat vind ik het allerbelangrijkste: Zingen is genieten!

Het geven van zanglessen begon tijdens mijn opleiding Bachelor Klassiek Zang aan het conservatorium. Ik wist toen gelijk dat ik het lesgeven ontzettend leuk vond om te doen. Ik ben het meest thuis in het klassieke repertoire, maar ook lichte muziek, musical, pop en volksmuziek komen aan de orde tijdens mijn lessen. Omdat ik zelf klassiek geschoold ben is de techniek die ik mijn leerlingen leer ook klassiek, maar deze scholing is goed toe te passen op de andere genres. In de lessen zullen we focussen op de ontwikkeling van je bewustzijn, je waarnemingsvermogen, je gehoor en je vaardigheden.

In principe geef ik de zanglessen bij mij thuis in Utrecht. In overleg is het ook mogelijk om een andere locatie voor de lessen af te spreken, bijvoorbeeld bij jou thuis. De aanwezigheid van een piano of ander instrument is geen vereiste maar kan wel handig zijn, bijvoorbeeld om je begintoon te vinden.

De niveaus van mijn leerlingen verschillen van beginner tot semi-professional.

Inhoud van de lessen

De lessen bestaan uit een gesprekje, het opwarmen van de stem en het werken aan repertoire.

Warming up

  • De stem en het lichaam wakker maken en in balans brengen.
  • Aandacht besteden aan de adembeweging door middel van fysieke oefeningen.
  • Aandacht besteden aan de klank, klankvorming en dictie door middel van vocaal technische oefeningen.

Repertoire

  • Wat wil je zingen? Wat kun je zingen? Wat neem je mee naar de les? Wat raad ik je aan? Dat kan van alles zijn.
  • Als je geen noten kunt lezen, geen probleem, maar we maken toch gebruik van bladmuziek. Op die manier ontwikkel je het lezen van de bladmuziek.
  • We kunnen de lessen opnemen zodat je houvast hebt bij het oefenen thuis.

Thuis zingen en oefenen

Het gaat natuurlijk niet alleen om dat uurtje zangles in de week. Thuis moet je kunnen oefenen, experimenteren en vrijuit zingen. Dat is lang niet altijd even makkelijk, maar wel van belang. Je kunt oefenen met opnames die in de les gemaakt zijn, maar vaak kun je nummers vinden en beluisteren op YouTube en/of Spotify. Het opnemen van de les kan je helpen bij je ontwikkeling omdat je dan de verandering van je stem en de correcte manier van zingen terug kunt luisteren op de opname. In het bezit zijn van een instrument is niet nodig, maar wel handig, bijvoorbeeld om je begintoon te vinden.

Prijzen

Proefles

De eerste les is een proefles. Dit is een les om er achter te komen of er een klik is en of mijn manier van lesgeven aansluit bij de wensen van de leerling. Deze les is gratis.

Individuele zangles

30 minuten € 25,- per les.

45 minuten € 35,- per les.

60 minuten € 40,- per les.

Duoles (2 personen)

45 minuten € 50,- per les.

60 minuten € 60,- per les.

Groepsles (vanaf 3 personen)

Prijs is afhankelijk van het aantal deelnemers en de duur van de les, in overleg.

Alle bovenstaande genoemde bedragen zijn excl. 21% btw.